Що вам треба знати про 90-ий Псалом?

Найчастіше його промовляють, коли загрожує небезпека. У західному обряді це псалом, зазвичай, читають під час вечірньої служби, а також у першу неділю Великого посту. Натомість, у східному – 90-ий псалом читають під час богослужіння 6-го часу, на Великому повечір”ї, а також, під час панихид.

Псалтир – неймовірна книга Святого Писання. Це одна з найдревніших збірок молитов. Словами псалмів молилися праведники та святі угодники Божі. Фрагменти цієї книги цитував під час проповідей Сам Спаситель. Надзвичайну силу допомоги Божої під час читання псалмів міг пізнати на собі кожен, хто з вірою відкриває цю натхненну книгу.

Святий Афанасій Великий писав про це так: «Нехай кожен, хто промовляє псалми, має велику певність у тому, щоб Бог скоро чує тих, хто просить його словами псалма. Той, хто в скорботі – побачить у псалмах велику втіху. Той, хто терпить випробовування чи гоніння – співаючи псалми виявить свою мудрість та перебуватиме під покровом Господнім так, як перебував під ним той, хто його написав. Той хто молиться змусить утікати диявола та відкине демонів його. Якщо ж хто грішив, то читаючи псалми опам’ятається та перестане грішити. А якщо ж хто і не грішив, то відчує радість співчуття з Давидом, і співаючи псалми, перемагає в духовній боротьбі та вовік не захитається в істині, але викриє всіх облесників та тих, хто прагне нас спокусити. Чув я від мужів мудрих, що в древності в ізраїльтян лише читанням Писання виганяли демонів та викривали спокуси та підступи диявольські, які чинили вони людям».

Складно, непотрібно та й шкідливо робити різницю на «більш важливі псалми» та «менш важливі». Чи тим більше – придумувати кожному з низ особливу спеціалізацію. Тим не менше, християнська свідомість за багато віків переконалася, що читання псалмів – неймовірна допомога віруючому в боротьбі зі спокусами духовного та плотського життя.

Один із найбільш відомих псалмів Давида поміщений у книзі під номером 90. (У масоретській редакції – 91-ий) Як вважають дослідники, його було написано в подяку Богу за визволення від трьохденної морової язви, під час якої загинула велика кількість людей. Однак, в оригіналі цей псалом особливого заголовку про це немає. Грецький оригінал Псалтиря зауважує і автора, і тему псалма – Хвалебна пісня Давида. Єврейська традиція навпаки – приписує його авторство пророку Мойсею, пояснюючи це тим, що 90-ий псалом є змістовним продовженням попереднього – 89-го псалма, авторство якого є безсумнівним.

111201

Дослідники оригіналу, мовознавці зауважують, що в цій пісні яскраво помітно поетику мови, висоту думки автора, його гарячу віру, живі почуття та яскравість використаних образів. І, що важливо, на відміну від інших псалмів, він має складну структуру, в якій помітно три основні частини – (вірші 1-2, 3-13, 14-16). Така побудова псалма, а також помітна діалогічність дає підстави вважати, що під час співу в храмі його виконували антифонно – поперемінно двома хорами.

Псалом 90-ий у перекладі Святійшого Патріарха Філарета

1 Хто живе під охороною Всевишнього, той під покровом Бога Небесного оселиться. 2 Каже він до Господа: «Ти пристановище і захист мій, Бог мій, і я уповаю на Тебе». 3 Він спасе тебе від сіті ловця і від пошести згубної. 4 Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його. 5 Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. 6 Ані пошести, що ходить у темряві, ані напасти духа зла опівдні. 7 Впаде біля тебе тисяча, і десять тисяч праворуч тебе, але до тебе не наблизиться. 8 Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними бачити. 9 Бо ти сказав: «Господь — надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. 10 Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. 11 Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх путях твоїх. 12 На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь.13 На гаспида й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія. 14 Бо каже Господь: «За те, що він поклав надію на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає ім’я Моє. 15 Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скорботі, визволю його і прославлю його. 16 Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє».

Цей псалом побудований в формі діалогу, звернення наставника до учня чи сина. У ньому той висловлює абсолютну впевненість у безпеці людини, яка надіється на Бога та має з ним особисте та близьке спілкування. Закінчується він словами самого Бога, який підтверджує все те, про що було написано в попередніх віршах псалма. «Тлумачний Типікон» також зауважує, що 90-ий псалом «зображає в формі напоумлення всю користь повної надії на Бога».

90-ий псалом є своєрідним духовним гімном, який прославляє Бога-Заступника всіх, хто з вірою звертається до Нього.

90-ий псалом є своєрідним духовним гімном, який прославляє Бога-Заступника всіх, хто з вірою звертається до Нього. Його читають у складних випадках свого життя, при спокусах, страху, відчаю.  Прикметно, що шанування цього псалма серед віруючих і невіруючих настільки велике, що іноді воно може мати збочені, викривлені форми. Так, зокрема, в Російській Церкві вшановуючи цей духовний твір дуже часто доходять до ідолопоклонства, поклоняючись не духу та змісту твору, але самим його літерам. Відомо, що нині широко виробляються та продаються стрічки та пояси, на яких вибито чи написано слова цього псалма. Такі псеводоцерковні вироби начебто мають здатність захищати людину від усіх бід та негараздів. Насправді, це суперечить християнському світогляду. Псалом – це молитва та підношення нашого духу до Бога. Якщо псалма немає в серці, то й на поясі він не допоможе. «Нехай буде псалом безперестанно на устах твоїх, бо ім’я Боже проганяє бісів. Де псалом, там і Бог» – пише святий Єфрем.

Дуже добре православному християнину вивчити цей псалом напам’ять та молитися ним у складні моменти свого життя. За сумною іронією, саме 90-ий псалом цитував диявол Ісусу Христу, сперечаючись із Ним у пустелі. Шкода, що навіть диявол добре пам’ятає його, але люди, які називають себе християнами, не можуть потрудитися та вивчити його для своєї ж духовної та тілесної користі. (Мф. 4:5-7, Лк. 4:9-12).

Знайшли помилку – виділіть фрагмент та натисніть Ctrl+Enter. Якщо хочете допомогти проекту – натисніть це посилання.